Prednosti responzivnih web stranica

Statistike nam pokazuju da je prosječno dnevno vrijeme koje korisnici provedu na mobilnim uređajima kao što su telefoni i tableti 2021. godine bilo 4 sata i 23 minute, a već od 2023. godine je prošlo preko 4 sata i 35 minuta. Također preko 50% prometa na svim web stranicama dolazi preko mobilnih uređaja, što niti ne iznenađuje s obzirom na to da samo u Ujedinjenom Kraljevstvu 4/5 vremena provedeno online je provedeno na mobilnim uređajima. Također veliki broj domaćinstava i vaših potencijalnih kupaca i korisnika umjesto računala svoj mobilni uređaj koristi kao jedini pametan uređaj u kućanstvu.

Ako se odlučujete na izradu nove web stranice ili želite ažurirati svoju postojeću stranicu; pitanje koje se postavlja više nije “Hoće li korisnici pristupiti mojoj stranici putem mobilnih uređaja i stolnih računala?” nego “Što moram učiniti da moja stranica bude pristupačna i jasno čitljiva korisnicima mobilnih uređaja?”

Također, posljednjih nekoliko godina čak i tražilice kao što je Google prilikom indeksiranja stranica preferiraju i više rangiraju stranice koje su napravljene sa responzivnim rasporedom iliti “mobile-first”.

Što je responzivni web dizajn i zašto je bitan?

Ethan Marcotte je prvi, još u 2012. godini skovao termin “responsive web design” kako opisao stranicu koja je kreirana u HTML kodu (primarno se web stranice izrađuju korištenjem programskog jezika HTML za upis tekstova i opis tlocrta i CSS jezika koji se koristi za oblikovanje); putem kojeg je stranica kreirana putem rešetaka koje se fluidno prilagođavaju ovisno o širini prozora prikaza.

Tako se responzivne web stranice isto (iako s malim preinakama u prikazu, ali ne i sadržaju) prikazuju na mobilnim i tablet uređajima kao i na stolnim računalima ili laptopima. Tako ako je Vaša stranica kreirana responzivno korisnik će je moći pregledavati tako da će imati odličan pogled na sve elemente prikazane na ekranu – tekst, dugme, poveznice, fotografije, videozapisi i drugo.

Prednosti responzivnih web stranica

Mnoge su prednosti responzivnih web stranica naspram stranica koje nisu prilagođene mobilnim uređajima, ili koje na serveru imaju zasebnu mobilnu stranicu. Neke od njih su:

  • Svim korisnicima nudi isto iskustvo pregledavanja sadržaja, neovisno o uređaju na kojem pregledavaju
  • Sukladno tome, vaša web stranica, usluge i proizvodi su pristupačniji, jasnije vidljivi i dostupniji većem broju potencijalnih kupaca
  • Responzivni dizajn i “mobile-friendliness” su veliki faktori prilikom SEO (search engine optimisation) odnosno u visini rangiranja na tražilicama kao što je Google
  • Stranica se brže učitava
  • Omogućuje Vam da privučete veću publiku
  • Bolje iskustvo korisnika može dovesti do većih brojeva konverzije

Upravo zbog ovih razloga vjerujemo da sve web stranice trebaju biti “mobile-first” i responzivne jer u suprotnom propuštate veliki dio svojih potencijalnih korisnika. A zbog prije navedenih razloga svaku web stranicu radimo responzivno od početna, korištenjem moćnih alata koji nam nude veliki spektar mogućnosti prilikom izrade. Također, mnoge agencije vole responzivnost ili “izradu mobilne stranice” na ponudi i računu prikazati kao dodatnu (skuplju) stavku i tako vas odvratiti od odluke, no mi to ne radimo. Responzivnost ne utječe na krajnju cijenu – vjerujemo da živimo u mobilnom svijetu te na taj način razmišljamo i pristupamo svakom projektu.

Javite se za novosti!

Prijavite se na naš newletter i saznajte novosti iz digitalnog svijeta ili jednostavno ostanite u kontaktu s nama! Hej, ne košta ništa!

Yay! Uspješno ste pretplaćeni. Oops. Nešto je pošlo krivo, pokušajte kasnije.

© 2023 Vizualia